Wanneer een RIB huren?

Een RIB kan een enorme handige boot zijn voor uiteenlopende werkzaamheden. Aan of op het water welteverstaan. Een RIB kan bijvoorbeeld handig zijn om iemand uit het water te redden, om in hoge snelheid naar een locatie waar een incident heeft plaatsgevonden te varen of om materialen naar een werkplaats te vervoeren. Voor veel werkzaamheden in het water heb je simpelweg een wendbare en stevige boot nodig. En soms ook een boot die snel is. Misschien denk je dat je wel uit de voeten kunt met een traditionele rubberboot met een motor, maar een RIB huren is een betere keuze. In onze blog vertellen we waarom dat zo is.

Een RIB huren voor uiteenlopende werkzaamheden aan of op het water

Voor veel werkzaamheden heb je een wendbare en stevige boot nodig en bij sommige klussen is het ook gewenst dat een boot snel is. Een RIB kun je voor uiteenlopende taken gebruiken. Of je nu een boot voor semi-professioneel of professioneel gebruik nodig hebt. De volgende werkzaamheden en klussen zou je kunnen uitvoeren na een RIB huren:

  • Toezicht & handhaving
  • Inspecties uitvoeren
  • Reddingsboot of stand-by boot
  • Het maken van foto- of filmopnamen
  • Toezicht en hulpverlening tijdens sportevenementen
  • Ondersteuning bij werkzaamheden aan bijvoorbeeld bruggen en rivieroevers

Waarom een RIB huren?

RIB staat voor Rigid Inflatable Boat en het is dus feitelijk een rubberboot. Maar toch een exemplaar met significante verschillen. Een rubberboot is wendbaar, maar veel minder stabiel dan een RIB en dat heeft vooral te maken met het feit dat de bodem van een RIB van hard polyester of aluminium is gemaakt. Dat is natuurlijk niet het geval bij de traditionele rubberboot. Daarnaast zijn de romp en de tube van een RIB een stuk steviger. Overigens zul je termen zoals RIB en RHIB tegenkomen wanneer je op zoek gaat naar een aanbieder van RIB verhuur, maar de term RHIB wordt meer in de Verenigde Staten gebruikt. De term staat voor Rigid Hulled Inflatable Boat terwijl RIB voor Rigid Inflatable Boat staat.

Verschillende soorten RIB 

Een RIB huren kun je in uiteenlopende maten en soorten doen en ze zijn allemaal net zo kwalitatief. Maar je hebt wel keuzes uit hoe lang de boot is en wat de snelheid is. Welk formaat en snelheden je kiest is afhankelijk van de taken die je op het water moet uitvoeren. Een grotere boot is handig wanneer je met meerdere mensen het water op gaat of je hebt een exemplaar met een grote laadruimte nodig als je materialen moet vervoeren. Ga je als hulpverlener het water op? Dan heb je bijvoorbeeld weer meer baat bij een kleinere variant die wel weer een stuk sneller is. Met deze boten vaar je binnen enkele minuten naar de locatie waar een incident heeft plaatsgevonden. 

Met of zonder schipper een RIB huren?

Of je ook een schipper huurt is afhankelijk van hoeveel ervaring je hebt en of je wel in het bezit bent van een geweldig vaarbewijs. Dat heb je namelijk wel nodig om een RIB van Werkboot te mogen besturen. Welke variant je kiest bepaalt ook welk vaarbewijs je nodig hebt. Je kunt het beste een RIB huren met schipper. Een schipper kent de boot immers door en door en kan perfect assisteren bij de werkzaamheden die je moet verrichten. Wil je toch liever zonder schipper het water op? Let er dan goed op dat je beschikt over de juiste documenten.