Zandstralen van gevels

Zandstralen is een van de grondigste technieken die wij van Clean Glas & Gevel toepassen bij het reinigen van uw gevel. Kort gezegd, door middel van het stralen van zand onder druk tegen uw gevel wordt het meest hardnekkige vuil van de gevels van uw bedrijfspand verwijderd. Deze manier van gevelreiniging noemen wij dus zandstralen.

Hoe werkt het stralen van een gevel?

Een gevel reinigen door middel van zand is een agressieve vorm van gevelreiniging. We gebruiken daarom zandstralen vooral bij hardnekkige soorten van vervuiling zoals bij het verwijderen van graffiti, roet, verf en andere soorten vuil. Nadat wij op locatie de gevel komen bekijken kunnen wij adviseren om te kiezen voor zandstralen of toch een andere methode. Voor het verwijderen van lichte vervuiling raden wij u namelijk eerder stoomcleanen aan.
Zandstralen is eigenlijk niks anders dan een mengsel van vocht en fijn zand onder druk tegen de gevel spuiten  waardoor de toplaag van de muur fijn geschuurd wordt. Vocht wordt vermengd met het straalmiddel; een grovere stof (zand) dat vaak uit scherpe deeltjes bestaat. Dit wordt met onder druk van ongeveer 2-3 bar tegen de gevel gespoten, een precisie klus waarbij er geen stukje gevel kan worden overgeslagen. Tijdens de werkzaamheden worden het water en de stof zo goed mogelijk opgevangen om de impact op het milieu te beperken.
Zandstralen gevels, gevelreiniging

De voordelen

Het laten reinigen van uw gevel door middel van stralen heeft natuurlijk de nodige voordelen.
  • Een schone gevel. Na het reinigen ziet uw gevel weer als nieuw uit. Niet alleen schoon, maar ook de originele kleur is weer overal zichtbaar. Uw bedrijfspand is weer uw visitekaartje!
  • De kans op aanslag wordt verkleind. Doordat de gevel nu schoon is, is de kans dat mos en andere vervuiling zich op de gevel gaat nestelen de eerste tijd ook weer beperkt.
  • Een extra beschermlaag. Na het zandstralen van de gevel impregneren wij de gevel. Op deze manier komt er een beschermende laag op uw gevel die vocht weert.

De nadelen

Naast de voordelen kent zandstralen echter ook een aantal nadelen. Geen enkel gevelreiniging techniek is helaas perfect.
  • Kans op beschadigen. Doordat zandstralen onder hoge druk gebeurd, is er een kans dat stenen en/of voegen beschadigd raken. Clean Glas & Gevel heeft echter uitgebreide expertise in huis om de kans op beschadigingen zo goed mogelijk te beperken.
  • Ook kozijnen kunnen beschadigen. Ondanks dat we de kozijnen afdekken, is er altijd een kleine kans dat deze alsnog beschadigen. Mocht dit gebeuren, dan zorgen wij voor een zo goed mogelijke oplossing.
  • De impact op het milieu. Voor het stralen van de gevel wordt een chemisch middel gebruikt. Helaas is deze techniek dus niet heel milieuvriendelijk.

Voor welke gevels is stralen geschikt?

Zandstralen is een vrij agressieve vorm van reinigen. Daarom is het belangrijk dat de gevel van uw bedrijfspand hiertegen bestand is. De gevel moet dan ook uit hard materiaal bestaan. Poreuze, zwakke of beschadigde materialen zijn meestal niet geschikt om te zandstralen. De kans dat er beschadigingen optreden of dat reeds bestaande beschadigingen verergeren is dan te groot. Ook dient het voegwerk van de gevel in goede conditie te zijn. Als er als beschadigen aan het voegwerk zijn, dan is het beter om deze eerst te laten repareren en dan pas het stralen van de gevel uit te laten voeren. Mocht zandstralen onder hoge druk geen optie zijn, dan kunnen wij de mogelijkheden bekijken om de gevel te reinigen door middel van nevelstralen. Bij nevelreiniging wordt er zand op de gevel gestraald echter gebeurt dit onder beduidend lagere druk dan met standaard zandstralen. Deze manier van zandstralen is daardoor ook geschikter voor zachtere, poreuzere ondergronden.  dit betekent echter niet dat zandstralen of nevelstralen geschikt is voor alle type ondergronden.

Impregneren van gevels

Met zandstralen wordt als het ware het laagje vuil van de gevel afgeschuurd. De gevel wordt hierdoor weer mooi schoon en dat resultaat wilt u natuurlijk zo lang mogelijk behouden. Daarom bieden wij u de mogelijkheid om na het reinigen van uw gevel, deze te impregneren. Het gebruik van een impregneermiddel zorgt ervoor dat een extra beschermlaagje op de gevel aangebracht wordt. Hierdoor kunnen algen, mossen en ander organisch vuil zich minder goed vastzetten op de muur. En kunt u dus langer genieten van de gereinigde gevel.
Een tweede voordeel van het impregneren van de muur is dat deze hierdoor ook beter beschermd is tegen vocht dat in de muur trekt. Hierdoor wordt vochtschade vermeden en grotere problemen door vocht voorkomen.

Zandstralen en prijs

De prijs van zandstralen hangt van een aantal factoren af, daarom is het voor ons niet mogelijk om u een prijs per m2 te geven. Wij raden u daarom aan om vrijblijvend een gevelreiniging offerte op te vragen bij ons. Op die manier kunnen wij u helpen met een goede prijsindicatie.
Waar hangt de prijs vanaf:
  • Het type vervuiling op uw gevel. Hoe zwaarder uw gevel vervuild is, hoe uitgebreider de schoonmaak werkzaamheden moeten plaatsvinden.
  • Het soort gevel. Van welk materiaal is uw gevel gemaakt? Welke techniek en straalmiddel kunnen wij daarvoor het beste gebruiken? En in welke staat is de gevel?
  • De bereikbaarheid van uw gevel. Clean Glas & Gevel kan werken tot op elke hoogte. We hebben hiervoor wel hoogwerkers nodig. Ook dit zal van invloed zijn op de prijs.
  • Impregneren. Wilt u dat wij de gevel voor u impregneren? Dat brengt extra kosten met zich mee, maar op de lange termijn zal het u kosten besparen omdat uw gevel langer schoon blijft en minder kwetsbaar is.

Uw partner - Clean Glas & Gevel

Clean Glas & Gevel uit Genemuiden is uw partner voor het reinigen van de gevels van uw bedrijfspand, kantoor of winkelruimte. Wij zijn actief in heel Nederland en met name in de regio Zwolle, Lelystad, Enschede en Putten. In ons portfolio vindt u een aantal voorbeelden van onze gevelreiniging werkzaamheden. Ook voor glasbewassing en opleveringsschoonmaak kunt u een beroep op ons doen.

Clean Glas & Gevel

Volg ons op Social Media: